Fredsoperationer

Fredsoperationer – hvad er det?

Fredsoperationer er ikke det samme som krigsoperationer. Men hvad er forskellen, og betyder det noget for lovgivning, rekruttering af mandskab, ledelse og organisering, udrustning og udførelse? Hvem giver mandat? Hvad er formålet med fredsoperationer? Hvilke legale rettigheder har en lokalbefolkning i et land, hvor en fredsoperation finder sted? Har de ret til at leve? Eller har soldaten ret til at dræbe? Er fredsoperationer mere belastende for soldater, end krigsoperationer er? Og hvilke rettigheder har soldater i fredsoperationer? Hvad skal de nytte politisk? Og hvordan ser fremtiden ud for fredsoperationer?

Jeg har selv været udsendt som forsker, og kan således give forskerens blik og førstehåndsbeskrivelser af dette område. Alt dette, og lidt til, taler jeg om, og taler vi efterfølgende om i dette foredrag.

Baggrund og form

Jeg har forsket i området og skrevet videnskabelige artikler om temaet. Se fx denne artikel. (Åbner i nyt vindue). Selve foredraget tager ca. 1 time, og den efterfølgende dialog ca 1 time. Mine foredrag kommer med powerpoint, video, lyd, fotos og dokumentation.